Czurda Szőlőskertje

Dr. Czurda Henrik Budapesten született. Még kisgyermek volt, amikor a szülei két bőrönddel elhagyták az akkor még kommunista Magyarországot. Iskolai tanulmányait Zürichben kezdte meg, PhD fokozatát közgazdaságtanból és alkalmazott informatikából szerezte. Az elmúlt 25 évben olyan stratégiai tanácsadó cégeknek dolgozott, mint például a Boston Consulting Group és mások, amelyeknél 10 évet vezető beosztásban, 5-öt pedig top managerként, mint CFO töltött. Jelenleg a svájci tőzsdén Head Bank-driven Innovation területen dolgozik.

Borokért rajongó, szenvedélyes szakács és gasztro fan – jellemezhetnénk röviden Henriket, akit mindig is érdekelt a borkészítés és régóta álmodozott egy saját szőlőbirtokról. A lehetőség november 2014-ban adódott, amikoris birtokába került egy csodás földterület Győrszemerén. A földet az édesapja vásárolta neki, szimbolikus kompenzációként azért a jelentős földterületért, amelyet a nagyapja elvettek annak idején. Átgondolva a múlt eseményeit és a jövőben rejlő lehetőségeket, Henrik családjával egyetértésben arra az elhatározásra jutott, hogy egy igazán kimagasló értéket szeretne képviselni, a borkészítésben kompetens barátai támogatásával. Terveihez olyan első osztályú bortermelőktől kapott segítséget és tanácsokat, mint Szepsy István és Ernie Loosen - mindkettőjükre mély tisztelettel és csodálattal tekint. Henrik számára nyilvánvaló volt, hogy a szakmai pályafutása során megszerzett szakértelmet, értékrendszert és hozzáállást szeretné felhasználni a borkészítés során is. Három kulcsszót tartva szem előtt: elhivatottság, innováció és kiválóság.

Az álmok valóra váltásának érdekében Henrik 2015-ben ismét iskolapadba ült, ezúttal a borászat témakörében folytatva tanulmányokat a Wädenswilben található Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften-ben, az intézmény saját szőlőültetvényein gyakorlati tudást is szerezve. A képzés többek közt olyan tárgyakat érintett, mint a borkultúra és talajtan. Még ugyanebben az évben előkészítette a leendő ültetvényt, s a fák és a bokrok- valamint az adminisztráció okozta akadályok is elhárultak. 2016-ban a szőlőültetvény hivatalosan is megszületett egy fantasztikus barát, Pécsinger János kitartó és minőségi munkájának köszönhetően. Nélküle az álom nem vált volna valóra.Amint a szőlőt elültették és a támrendszer is megépült, két másik barát és üzleti partner, Cseri Norbert és Barnabás is beszállt a borkészítés folyamatába. Barnabás ráadásul abban a szerencsében is részesült, hogy maga Ernie Loosen tanította meg neki a rizlingkészítés csínját-bínját egy hosszabb tanulmányi út során. Henrik 2017-ben, Malansban részt vett egy borász képzésen Andrin Schifferlinél, ami lehetővé tette számára, hogy aktív részesévé váljon a borkészítés folyamatainak.

Elkötelezett, hogy kiváló bort készítsen, s az első 2018-as szűz évjárat már el is fogyott az utolsó palackig. Ezért 2020-ban Henrik több mint 1 hektárra bővítette szőlőskertjét.

"A borom maga a megtestesült öröm, amely feledteti a mindennapi gondokat, maga a palackba rejtett pozitív életérzés!"

 

Nézet:
Sorrend: