Lima Blog

A Pannonhalmi Borvidék borászatai

Lima Vezetőség és Lima Satff
Lima Vezetőség és Lima Satff
2022.07.08 09:08
A Pannonhalmi Borvidék borászatai

A pannonhalmi borvidék az ország egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke. A régebbi időkben a fehérborairól volt nevezetes, de a kétezres évek elejétől  sorba jelentek meg, a jobbnál jobb vörösborok is.

Napjainban bátran kijelenthetjük, fehér és vörös borokból is kiválló tételek készülnek a borvidék pincészeteiben.

Mivel erősen szívünkön viseljük a helyi borvidéket, szeretnénk hozzád is közelebb hozni a pannonhalmi térség borászatait.

Első lépésként bemutatnánk a Limában megforduló borászatokat.

Ács Pincészet

A családi Pincészet története 1992-ben kezdődött. Összesen 12 hektárnyi újratelepítet szőlőültetvényen gazdálkodnak. Fő fajtájuk a Pannonhalmi Borvidékre jellemző Olaszrizling és Merlot, de ezen kívül a Cserszei Fűszeres, a Sauvignon Blanc, a Chardonnay és az osztrák eredetű Zöldveltelíni is hálásan terem a győrújbaráti dűlőkön.
Az Ács Pincészet borai hagyományos eljárással készülnek, így biztosítják a borkedvelőknek, hogy a legjobb minőségű nedű kerüljön a poharukba, legyen szó egy ünnepi alkalomról, egy romantikus vacsoráról vagy baráti összejövetelről.

Ács Pincészet

 

Babarczi Szőlőbirtok

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat, ami a Sokoró dombság lankáin terül el.

Birtokuk létrehozásának első lépéseit 1980-ban tették meg, amikoris győrújbaráti családi házuk kertjében eltelepítették első ültetvényüket, 3.000 m2 Ezerfürtűt és Cserszegi Fűszerest. Az ezt követő közel négy évtizedben hol kisebb, hol nagyobb lépésekben sikerült bővíteni birtokukat, így jelenleg már 65 hektáron gazdálkodnak.

Ültetvényeik főként Győrújbarát és Tényő községek területén helyezkednek el, de emellett 5-5 hektáros területet művelnek Győrszemerén illetve Pannonhalmán. Ez utóbbit a híres Széldomb dűlőben.

2009-ben egy átfogó ültetvény-megújítási programot indítottak, melynek köszönhetően ma már több, mint 40 hektár új telepítésű, modern ültetvénnyel rendelkeznek. Az ültetvények cseréjét a következő években is folytatják, hogy stabil alapot teremtsenek birtokuk további fejlődésének.

Babarczi Szőlőbirtok

 

Cseri Pincészet

Létezik egy kis borászat a Pannonhalmi Borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsósorban kitűnő borokkal várják a látogatót. A Cseri Pincészet hamar a gourmet éttermek kedvenc beszállítójává vált annak ellenére, hogy ők a borvidék egyik legfiatalabb tagjai. A borászatot Cseri Róbert és Norbert alapította 2012-ben. Norbert először egyedül készítette a borokat.

Most már Norbert fia, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök és csatlakozott a családi borászathoz. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy kiváló fajtaborokat ad, izgazmas házasítások alapanyaga.

A Cseri család a magas minőség mellett elkötelezett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással készíti egyedi ízvilágú borait. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik palackozott boraikat.

Cseri Pince

 

Hangyál Pincészet

A Hangyál Pincészet egésze a családról szól. Nagyon szeretik a bor szerepét az életünkben. Olyan dolgokat hozott elő belőlünk, amit más nem idézett volna elő. A legfontosabb dolog számukra szeretetben élni a családdal, a szőlővel és a borral, ennél többre nincs szükség.

Új generációként jelentekk meg a Pannonhalmi borvidéken. Nagyon sok mindent szeretnének megmutatni boraikkal, a szőlő művelésével az embereknek, amivel a legjobban tudják szolgálni a borvidéket. A pincészethez érkező vendégeknek pedig élményt szeretnének adni.


A szőlővel, a borral kapcsolatos sok fizikai munka, a terméskorlátozás, a természet közeli gazdálkodás mind-mind valami frissességet sugároz. Próbálják szőlőiket úgy művelni, ahogy a legjobb nekik, bár ez elég sok kihívást ad. A sorközöket pillangós növényekkel vetik be, hogy amikor kimennek a szőlőbe, úgy érezzék magukat, mintha virágzó szőlőmezőben lennének. Káprázatos látvány, amikor virágzik a szőlőben a facélia, a bíborhere vagy éppen a pohánka. A szép szőlőben sétálva plusz energiát, erőt és ambíciót kapnak, ami átlendítí Őket a nehézségeken.

Hangyál Pincészet

 

Herold Pincészet

A Herold Pince a Pannonhalmi Borvidék fiatal borászataihoz tartozik, története ugyanis 2009-ben kezdődött a pannonhalmi Széldomb-dűlő 0,5 hektárnyi, 40 éves olaszrizling-ültetvényének megvásárlásával – amolyan „meglátni és megszeretni” élmény volt számukra.

Bár a tulajdonos Herold Ádám gyermekként belekóstolhatott a borkészítés mikéntjébe, családi indíttatás híján „zöldfülűként” vágott bele családjával a vállalkozásba pályázatok és a borvidék jónevű borászainak segítségével.

Pannonhalma Széldomb-dűlőjében közel 12 hektárnyi összterületen gazdálkodik a pince, amelyen a hangsúlyosabb fehérszőlő-ültetvények (Irsai Olivér, fűszeres tramini, sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling és a borvidéken egyedülálló, különleges jegyeket mutató sárga muskotály) mellett megjelentek az ezen a borvidéken is egyre nagyobb teret hódító kékszőlőfajták egyaránt (merlot, cabernet franc, kékfrankos)

A pince a Pannonhalmi Főapátság lábánál, Pannonhalma város központjában található és több száz éves múltra tekint vissza, amikor a bencések még dézsmapinceként
használták. Átépítése és bővítése után 2015 év végétől várja a kóstolni vágyókat.

Herold Pincészet

 

Holczinger Pincészet

A család szeretett, szűk Hazánkban – a Kisalföld közepén – 2009 óta foglalkozik szőlészkedéssel, borkészítéssel.

Szőlőültetvényeik a hajdani Moson-vármegye területén, Mosonszentmiklós Lébénnyel szomszédos részén, a mosonszentmiklósi évszázados „szőlős-dombokon” helyezkednek el, míg borászatuk Lébényben található.

Holczinger Pince

 

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a hagyományt.


Az 50 hektár összterületű újratelepített ültetvény kétharmada fehér- (rajnai rizling, sauvignon blanc, fűszeres tramini, olaszrizling, chardonnay, pinot blanc), egyharmada pedig kékszőlőt (pinot noir, merlot, cabernet franc) szolgáltat a feldolgozáshoz. A fajtaszerkezethez igazodó és gravitációs anyagmozgatáson alapuló technológia évente közel 400.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

 

Pécsinger Pincészet

A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon találhatóak.

Már messziről feltűnő, Ekler Dezső Ybl-díjas építész által tervezett pincészetük a Báródombon áll. A családi legendárium szerint amikor több mint 20 évvel ezelőtt a pincészetet alapító idősebb Pécsinger János kisfiával a Báródombon szánkózott, megígérte a kis Jánoskának, hogy egyszer házat épít neki a területre. A fiú felnőtt, a ház megépült, ám igaz, hogy nem lakóépület, hanem szőlőfeldolgozó lett belőle, ahol a pasztőröző eljárással gyümölcslevek készülnek, amely mellett reduktív és hordós érlelésű borok készítésével is foglalkozik a család.

Az alapító agrármérnök apa megértette az idők szavát s ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. A jól kipróbált, hordós technológia helyét ezzel átvette az acéltartályos, reduktív eljárás illetve az ezzel kombinált fahordós érlelés. Az így készült borok üdébbek, frissebbek, élénkebb illat-, íz- és zamatvilággal rendelkeznek – ahogy ők mondják, magukban hordozzák a napfény ízét, a nyári szerelmet.

A család összesen mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, amelyen a mennyiségét tekintve mindenképpen zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Irsai Olivér és sauvignon blanc adja a fehérszőlők legjavát, merlot, pinot noir és cabernet franc kékszőlősorokkal színesítve.

Céljuk, hogy évről évre állandó minőséget tudjanak palackba tölteni, és hogy a „Pécsingerék bora” jelző a megbízható, jó ivású borokat jelentse. Legyen szó egy szerelmes nyári estéről, egy önfeledt baráti beszélgetésről vagy a család vasárnapi ebédjéről, úgy tartják, hogy egy palack valamelyik borukból különlegesebbé teszi ezeket a pillanatokat. Hiszen a jelmondatuk is ez: „Különlegesből felejthetetlent!”

Pécsinger Borászat

 

Rozmaring Pincészet

Csodálatos környezetben találhatóak a birtok szőlőültetvényei, a nyúli dombság dűlőin. Szemben a Pannonhalmi Apátság épülete egészíti ki a látképet.

A családi pincészetet Rozmaring Tünde alapította, csaladtagjai és barátai segítségével készítik évről-évre boraikat. Szőlőik között megtalálható cserszegi fűszeres, szürkebarát, rajnai rizling, furmint, zwigelt és nem utolsó sorban merlot. 

Rozmaring Pince 

 

Tar Pincészet

A Tar Pincészet története 1988-ig nyúlik vissza. Ekkor telepítették ugyanis az első olaszrizling-tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, 1996-ra pedig már 30 hektáron szüreteltek.

Szintén ebben az esztendőben került birtokukba az egykori apátsági dézsmapince Tényőn, amely 200 éves múltjával ma is fontos szerepet játszik a borászat életében.

2010 után tovább terjeszkedtek, így tevékenységük eredményeként az ősi termőterületnek számító tényői Várhegy-dűlőre 50 év után ismét visszakerültek a tőkék.

Napjainkban 65 hektáron művelnek fehér- és kékszőlőt egyaránt: traminit, sauvignon blanc-t, Irsai Olivért, kékfrankost és cabernet franc-t.

Az elmúlt években teljes technológiai megújuláson ment keresztül a családi vállalkozás, hogy korszerű, minőségi borokkal szolgálhassák ki a közönséget.


Számukra a maximalizmus a hivatásuk elengedhetetlen velejárója, saját ambícióik mellett azonban fontosnak tartják a Pannonhalmi Borvidék felvirágoztatását is, hiszen életük egybefonódik e történelmi termőtájjal.

 Tar Pincészet

 

Czurda Pincészet

Dr. Czurda Henrik Budapesten született. Még kisgyermek volt, amikor a szülei két bőrönddel elhagyták az akkor még kommunista Magyarországot. Iskolai tanulmányait Zürichben kezdte meg, PhD fokozatát közgazdaságtanból és alkalmazott informatikából szerezte. Az elmúlt 25 évben olyan stratégiai tanácsadó cégeknek dolgozott, mint például a Boston Consulting Group és mások, amelyeknél 10 évet vezető beosztásban, 5-öt pedig top managerként, mint CFO töltött. Jelenleg a svájci tőzsdén Head Bank-driven Innovation területen dolgozik.

Borokért rajongó, szenvedélyes szakács és gasztro fan – jellemezhetnénk röviden Henriket, akit mindig is érdekelt a borkészítés és régóta álmodozott egy saját szőlőbirtokról. A lehetőség 2014-ben adódott, amikoris birtokába került egy csodás földterület Győrszemerén. A földet az édesapja vásárolta neki, szimbolikus kompenzációként azért a jelentős földterületért, amelyet a nagyapjától elvettek annak idején. Átgondolva a múlt eseményeit és a jövőben rejlő lehetőségeket, Henrik családjával egyetértésben arra az elhatározásra jutott, hogy igazán kimagasló értéket szeretne képviselni, a borkészítésben kompetens barátai támogatásával. Terveihez olyan első osztályú bortermelőktől kapott segítséget és tanácsokat, mint Szepsy István és Ernie Loosen - mindkettőjükre mély tisztelettel és csodálattal tekint. Henrik számára nyilvánvaló volt, hogy a szakmai pályafutása során megszerzett szakértelmet, értékrendszert és hozzáállást szeretné felhasználni a borkészítés során is. Három kulcsszót tartva szem előtt: elhivatottság, innováció és kiválóság.

Az álmok valóra váltásának érdekében Henrik 2015-ben ismét iskolapadba ült. Ezúttal a borászat témakörében folytatva tanulmányokat a Wädenswilben található Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften-ben, az intézmény saját szőlőültetvényein gyakorlati tudást is szerezve. A képzés többek közt olyan tárgyakat érintett, mint a borkultúra és talajtan. Még ugyanebben az évben előkészítette a leendő ültetvényt, s a fák és a bokrok- valamint az adminisztráció okozta akadályok is elhárultak. 2016-ban a szőlőültetvény hivatalosan is megszületett egy fantasztikus barát, Pécsinger János kitartó és minőségi munkájának köszönhetően. Nélküle az álom nem vált volna valóra.

Amint a szőlőt elültették és a támrendszer is megépült, két másik barát és üzleti partner, Cseri Norbert és Barnabás is beszállt a borkészítés folyamatába. Barnabás ráadásul abban a szerencsében is részesült, hogy maga Ernie Loosen tanította meg neki a rizlingkészítés csínját-bínját egy hosszabb tanulmányi út során. Henrik 2017-ben, Malansban részt vett egy borász képzésen Andrin Schifferlinél, ami lehetővé tette számára, hogy aktív részesévé váljon a borkészítés folyamatainak. Elkötelezett, hogy kiváló bort készítsen, s az első 2018-as szűz évjárat már el is fogyott az utolsó palackig. Ezért 2020-ban Henrik több mint 1 hektárra
bővítette szőlőskertjét.

Czurda Pincészet

 

Vaszary Pincészet

Dr. Vaszari László 1995-ben alapította a pincészetét. Vezető borászként 45 hektár saját tulajdonú szőlőt művel (telepítés 2006-2017), amelynek fajtaösszetétele a borvidékre jellemző olaszrizling, rizlingszilváni, irsai olivér, tramini, királyleányka, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos.

A pannonhalmi Széldomb dűlő, ahol 20 hektár új szőlőt telepítettek (2006-2010), a szőlő-termőhelyi kataszteri besorolás szerint a borvidék legjobb dűlőjének számít.

A pincészet tárolókapacitása 4500 hl. Az illatos fajtáknál a félreduktív technológiát alkalmaznak, amely megőrzi a fajta elsődleges gyümölcsös jellegét.

Az olaszrizling és a chardonnay fajtáknál, és különleges tételek esetén a fahordós érlelés gazdagítja az ízeket.

Nagy álom vált valóra 2017-ben, mikor megépült a vinotékát, borkóstoló termet és látvány pincét magában foglaló új épület együttes.

Jelenleg 3 lányával és unokájával dolgozik együtt.

Vaszary Pincészet

 

Szél Fiai Fogadó & Cellárium - Prisztóka Pincészet

Prisztóka Tibor jó értelemben véve: igazi megszállott. Ha a szőlőről, borról, vagy éppen az étteremről van szó, csak a tökéletes az, amivel beéri. Nem véletlen az sem, hogy a különféle megmérettetéseken az étterme, ami Nyúlon található Szél Fiai Fogadó rendre kiválóan szerepel.

Többször is első helyezést ért el a DiningCity Étteremhét Nyugat-Magyarországi megmérettetésén. Így pedig a nagyszerű borok mellé nagyszerű fogások is kerülnek.

Mindemellett Tibor kézműves borászként is derekasan helyt áll, és ami számomra különösen szimpatikus, hogy nem csak tudja, hogy hogyan is készül az igazi bor, de a véleményét nyíltan vállalja is. 

Szél Fiai Fogadó & Cellárium - Prisztóka Pincészet 

 

Németh borház

A Németh Borház a Pannonhalmi borvidéken folyamatosan bővülő, fejlődő családi vállalkozás már harmadik generáció óta.
Az alapító, Németh Endre évtizedek óta végez szőlész borász tevékenységet. Jelenleg mintegy 33 hektáron folyik a gazdálkodás.

A Borház Pannonhalma központjában található.

Az általuk termelt, Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Viognier, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, Merlot és Cabernet franc szőlőből készítik a boraikat.

A folyamatos beruházások, a modern szőlészeti és borászati technológiák alkalmazása eredményeként tételeiket magas minőség, kellemes illat, harmonikus zamat, könnyedség, frissesség jellemzi.

 Németh Borház