Lima Blog

Lima volt, van, lesz, de ehhez kellesz Te is - 2020-as helyzetértekelő

Lima Vezetőség és Lima Satff
Lima Vezetőség és Lima Satff
2020.11.25 10:39
  Összefoglaltuk a Lima Pub and Hostel és általánosságban a vendéglátóhelyek helyzetét. Ha kíváncsi vagy, mi történik velünk napjainkban, kérlek olvasd tovább.


Volt egy terv…

2020 elején csapatunk és a tulajdonosi kör is leült, megbeszéltük és megírtuk az éves üzleti tervet, az idei év kiadásait, bevételeit, programjait, eseményeit. Ezt tavasszal keresztül húzta a járvány első hulláma, mivel nekünk is, mint minden más vendéglátóhelynek be kellett zárnunk 2 hónapra.

Május 2-tól, az újranyitástól, robbanásszerűen megnövekedett a forgalmunk, mindenki jönni akart, hogy érezze  a Lima Life-ot! Sajnos 3 pultosunktól elváltak útjaink, ez a covid miatt kiéleződött élethelyzeteknek is köszönhető. A nyarunk a helyzethez mérten jól ment, sokan jöttetek be egy finom sörre vagy egy könnyed rozéra, és turisták is jöttek páran. Augusztus közepén felkértek minket egy minifesztivál gasztrostandjára, ami új csapatunkat nagyon jól összekovácsolta. Nyár végére felállt a 2 öregmotorosból és 5 újoncból álló Lima Staff. Jött egy lehetőség, hogy szállásunkat és Pubunkat is bővítsük, így a Borbarátok Házával újabb 4 szobával, 1 nagy pincével és 2 új vendégtérrel, illetve konyhával is gazdagodtunk.

Lima 3. születésnap

Aztán beköszöntött az ősz, vele jött a második hullám és az egyre szigorodó intézkedések. Ezen időszak alatt, egy-két hétvégén kívül jelentősen lecsökkent a Pub látogatottsága és Hostelünk szinte teljesen kiürült. November 11-től a az első hullámot túlélő vendéglátó helyeknek ismét be kellett csuknia. Jelen pillanatban a vendéglátásban és a turizmusban mindenki azért küzd, hogy a járvány lecsillapodása alatt túléljen, hogy utána ki tudjon nyitni és megtarthassa teljes személyzetét. Természetesen ez a gazdasági válság és korlátozás a beszállítóinkat is érinti közvetetten, azaz leginkább a magyar kisüzemi sörfőzdéket és a mikroborászatokat.

Turizmus, ami megszűnt

Tavasszal pillanatok alatt zárták le a határokat és korlátozták a légi közlekedést világszerte.  A nyár folyamán lazítottak az intézkedéseken, ennek ellenére a turizmus nem tért magához és sokkal kevesebb utazó volt, mint bármely ezt megelőző évben. Aztán 2020 szeptember elején ismét korlátozták az országba való belépést, majd novemberben az országon belüli turizmust is.

Mi biztosította megélhetésünket?

  • A Lima Pub-ban értékesített ételek és italok, mely tavasszal a 0-ra esett vissza, miután bezártunk, a nyár végével pedig gyors ütemben közeledtünk ahhoz, hogy még a pultos bérét sem fedezte a napi forgalom, majd novemberben bezártunk. 
  • A Lima Hostel szállás bevételei, melynek kihasználtsága 80%-ot zuhant, albérletként kiadott szobáinkból még jön bevétel, de ez jelenleg a bérleti díjak kifizetésére sem elegendő.
  • A sörkóstolókat és zenés eseményinket törölnünk kellett, és kilátástalan, hogy mikor tarhatunk legközelebb.
Válsástáb 2.0

Mit tehetünk?

A rendszeres hétfői staff meetingünk előtt egy órával olvastuk a bejelentést, mely szerint november 11. szerdától nem nyithatjuk ki Pubot. A riadalom után próbáltunk megnyugodni és összeült az idei év II. Válságstábja. 

Az első pontunk az volt, hogy mindenkinek, egységesen, közös megállapodással, csökkentettük a bérét. Ezt a csapat egyhangúan elfogadta, mivel mindenki látta, hogy jelen helyzetben nincs más lehetőség, ha meg akarjuk menteni a Limát és ezzel 6+2 fő munkahelyét. Ezt követően elővettük flipchartunkat és nekiálltunk a helyzet kielemzésének, egészen a  legrosszabb eshetőségek vázolásáig, ami várhat minket a következő hónapokban. Ezután végig vettük mit tehetünk, hogyan tudunk ezekre válaszolni. Milyen egyéb költségeket tudunk csökkenteni és mivel az eddigi bevételi forrásaink teljesen eltűntek, milyen lehetőségeink vannak, hogy biztosítsunk legalább akkora bevételt, hogy csapatunk minden tagja itt lehessen, mikor legközelebb kinyithat a Lima.

Te mit tehetsz?

Ha egiszteciálisan nem érintett a válság, rendelj tőlünk rendszeresen online a webshopunkról, vagy Woltról, Netpincérről. Ha teheted néha ugorj be egy jó forralt borra és pár jó szóra.
Támogathatsz minket továbbá Limás textil maszkjaink és RePoharaink megvásárlásával a BottleShopban a Limában vagy online a webshopukban.

Lájkold és oszd meg posztjainkat, hogy több emberhez eljusson a hírünk, hogy a Lima VOLT, VAN, LESZ!

És nem utolsó sorban vigyázz magadra és szeretteid egészségére!

És hogy mire jutottunk:

  • Pubunk Bottle Shop-ként nyitva tart, egy pultossal, hogy aki elvinne egy üveg sört, bort, betérhessen hozzánk a 8 órás kijárási tilalom előtt.
  • Bevezetjük az online értékesítést webshopunkon -> Győr és környékén a Lima Staff szállítja ki a webshopos rendeléseket.
  • Bővítjük kínálatainkat Wolt-on és Netpincér-en, hogy Győrön belül frissen a csapról, vagy a hűtőből, vagy a konyhából érkezzenek a Lima finomságok.
  • Elindítjuk StreamLineBar-unkat, hogy 8 óra után biztosítsuk a Lima élményt az online világba, felkarolva más korlátozásokkal sújtott iparágak szereplőit is.
  • Kiadjuk a szobáink 70%-át, 1-4 hónapos intervallumra, segítve ezzel az itt ragadt vagy kilakoltatott munkavállalókat, kollégistákat.
  • Felújítjuk Hostelünket és nagy pincénket, hogy mikor újra megnyitjuk kapuinkat egy szebb és jobb helyre ülhessetek be.

 

Hogy érezzük magunkat a helyzetben?

Természetesen aggódunk. Aggódunk, nem csak magunk miatt, hanem mindenkiért az érintett szektorokban (vendéglátás, turizmus, ezek kiszolgálói, alkalmazottai, de mindenkiért globálisan, mert félő, hogy másokra is kemény csapást mér ez a parányi, láthatatlan vírus). Egyúttal bizakodóak vagyunk, hogy új projektjeink tetszeni fognak vendégeinknek és ezek elkészítésével csapatunk tagjainak egy új arcát is megismerhetjük, megismerhetitek. Az biztos, hogy sok új dolgot fogunk tanulni és a korlátozások végével egy jobb és erősebb Limás csapat fogja várni a régi és az új vendégeit, a finomabbnál finomabb sörökkel, borokkal és ételekkel. 

Szurkoljatok Nekünk és minden érintett félnek a helyzetben!

Egyúttal szeretnénk kifejezni, hogy egyetértünk minden korlátozó intézkedéssel. Aki teheti, maradjon otthon, vigyázzunk azokra, akik nem ússzák meg a járványt egy kis lázzal. Nekünk is vannak idős rokonaink, akiket nagyon szeretünk, és inkább lemondunk pár havi bevételről, mint róluk!

Üdv, 

Lima Vezetőség és Lima Satff
János, Viki, Norbi, Eszti és Juli, Bence, Marci, Tomi, Eszter, Peti

Ha érdekel mi történik velünk nap mint nap a Járvány ideje alatt, milyen újdonságaink vannak, kövess minket Facebook-on és Instagram-on. :)