Lima Blog

A kraft sörök alapjai: APA & IPA

Lima Vezetőség és Lima Staff
Lima Vezetőség és Lima Staff
2023.01.11 11:47
A kraft sörök alapjai: APA & IPA

A kézműves sörök egyre népszerűbbek a világban, ami nem csoda, hiszen ezek a sörök általában egyedi ízekkel és minőségi alapanyagokkal készülnek.

A kézműves sörök készítése nagyon hasonlít a borokéhoz: a sörfőzők ugyanúgy figyelnek az alapanyagok minőségére, a folyamatokra és az ízekre. A kraft sörök esetében gyakran használnak olyan összetevőket, mint a különleges maláták, érdekes fűszerek és gyógynövények, gyümölcsök és akár még zöldségek is, amelyekkel egyedi ízeket lehet elérni.

A kézműves söröknek számos előnyük van a hagyományos sörökkel szemben. Először is, a kézműves sörök általában hand made készülnek, ami azt jelenti, hogy nem használnak semmilyen mesterséges ízfokozókat vagy tartósítószereket.

Másodszor, a kézműves sörök kisebb mennyiségben készülnek, így a sörfőzők sokkal jobban tudnak figyelni az egyes lépésekre és az ízekre.

Harmadszor, a kézműves sörök, a nagyüzemi sörökhöz képest egyedibb ízvilággal bírnak az egyedi  hozzávalóknak köszönhetően.

Ha szeretnél kipróbálni valami újat és szereted az egyedi ízeket, akkor érdemes kipróbálnod (legalább) egy kézműves sört. Kóstold meg a különböző fajtákat, és találd meg azt, ami neked a legjobban ízlik!

Az ale sörök

Ale söröket felső erjesztéssel készítik. A felső erjesztés azt jelenti, hogy a sörgyártáshoz használt élesztő a sör felszínén marad, és a sörfőzési folyamat során a hőmérséklet magasabb, mint az alsó erjesztés során.

Az ale sörök általában sötétebb színűek és erősebb ízűek, mint a lager sörök, amelyeket alsó erjesztéssel készítenek. Az ale sörök ízét és aromáját a komló és a maláta adja. Ezekhez többnyire erősebb, fűszeres ízű komlófajtákat használnak.

Az ale sörök több különböző típusa létezik, beleértve az IPA söröket, az APA söröket, a stoutokat és a portereket.

Az ale sörök általában 5-7% alkoholtartalmúak, de vannak olyanok is, amelyek a 12% alkoholtartalmat is meghaladják.

Az Indian Pale Ale (IPA) a pale ale sörök egyik változata, amelyet elsősorban az Indiai-óceáni régióba szállítottak a 19. században. A sima pale ale sörök általában világos színűek és közepesen malátás ízűek, míg az IPA sörök többnyire sötétebb színűek és sokkal erősebb, komlós ízűek.

Az IPA sörök készítésénél a komlózás előtérbe kerül, ami azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű komlót használnak a sör készítéséhez. Az IPA sörökben többnyire az erősebb, citrusos és fűszeres ízű komlófajtákat használják, amelyek növelik az ízintenzitást és a karaktert.

Az IPA sörök általában keserűbb ízűek, ezért könnyebb ivásúak mint más sörök.

 

Az American Pale Ale (APA) a pale ale sörök egy másik változata, amit az Egyesült Államokban készítenek.

Az APA söröknél is a komlózás kerül előtérbe, ami a sör ízét és aromáját adja. Az APA sörökben főleg az “új világból” származó komlófajtákat használnak, mint pl a most nagyon felkapott Citra, vagy Cascade komlók, amelyek növelik az ízintenzitást és a karaktert.

Az APA és IPA sörök népszerűsége az utóbbi években nagyon megnőtt, és ma már számos változatuk kapható. Ezeknek a söröknek széles skálája ízlések és stílusok szerint változik, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző ízt.

 

Kóstolj meg egy igazán jó Ale sört, nézz körbe a webshop kínálatában!