Részletek
Winelovers magyar borok Top100-as listáján a száraz fehérborok között 16. helyezett; elsőre 92 pontot kapott Robert Parker-től; rajongóvá lett borújságírók… Miután a tavalyi, első száraz CZURDA Rieslingünk, amit jóformán csak kísérletnek szántunk, elsöprő sikert aratott, idén úgy döntöttem, hogy a teljes must feléből CZURDA Riesling Ha szárazon szereted készüljön.
Riesling Geisenheimer klónjaink olyan szőlőültetvényen teremnek, amelynek talaját lösz és mészkő alkotja. Meredek, déli fekvésű a lejtő, optimális napsütéssel és meleg széljárással, ami felszárítja az őszi nedvességet, s lehetővé teszi egyrészt, hogy kevesebb növényvédő szert használjunk, másrészt, hogy a szőlő sokáig a tőkén maradhasson. A fent említett aromák mindezt reflektálják.
Tulajdonképpen ez ugyanaz a késői szüretből származó must, amit a CZURDA Riesling Édes kísértés borunkhoz használunk. A szüretelés kizárólag kézzel történik. A gyümölcsöt egészben préseljük és több mint hat hónapig erjesztjük a Moselből származó élesztővel. Egyáltalán nem használunk fahordót; a bor frissen, ropogósan és teljes aromával kerül ki az acéltartályból. Savtartalma 6,6 g/l, cukortartalma 5,5 g/l, alkoholtartalma 13%. A 2021-es Ha szárazon szereted Rieslingünkből összesen 750 palack készült, csavarzárral és dugóval zárva.